SMS-služby provozují pro klienty svých pověřenců z řad škol bezplatnou právní poradnu, v níž působí odborníci s rozsáhlou teoretickou i praktickou zkušeností.

Právní poradna pro školy se věnuje všem typům právních problémů, se kterými se vedení škol při své činnosti setkává.

Oslovit ji můžete na adrese skolavpravu@sms-sluzby.cz. 

Odpovědi na položené dotazy zpracováváme obvykle ve lhůtě 5 pracovních dnů.

Právní poradna pro školy je zajišťována ve spolupráci s AK Tycová a partneři.

skolavpravu@sms-sluzby.cz

Prosím o právní rozbor části ustanovení § 167 školského zákona, konkrétně věty: „Zákonní zástupci nezletilých žáků mají společně 1 hlas za každého žáka.“ 

Rád bych požádal o výklad následující otázky: 

● Pokud mají zákonní zástupci ve škole více nezletilých dětí, znamená uvedené ustanovení, že mají za každé dítě jeden hlas, tedy více hlasů celkem? 

● Nebo je třeba tuto formulaci vykládat jinak (např. že mají pouze jeden hlas bez ohledu na počet dětí)? 

Prosím o vysvětlení, jak je tato část zákona v praxi interpretována.

Tato věta vložená do § 167 a účinná od 1. 1. 2026 skutečně znamená, že oba rodiče (žákovští voliči) nezletilých žáků mají 1 hlas za každého svého potomka. Tedy pokud mají rodiče ve škole např. 3 nezletilé žáky, disponují třemi hlasy. Rodiče, kteří mají ve škole jen jednoho nezletilého žáka, disponují společně jen jediným hlasem. 


SMS ČR Vzdělávání
Vzdělávací kurzy
pro obce a školy
Na začátek stránky

Tyto webové stránky používají ke svému fungování soubory cookies.
Kliknutím na tlačítko "Povolit všechny cookies" nám umožníte použití cookies pro analytické a marketingové účely. Pokud chcete přijmout používání pouze nezbytně nutných cookies, klikněte na tlačítko "Odmítnout volitelné cookies". Kliknutím na odkaz "Podrobné nastavení" máte možnost si cookies nastavit podle sebe a případně vybrat souhlas k těm typům cookies, které nejsou nezbytné pro fungování webu.

Podrobné nastavení