SMS-služby provozují pro klienty svých pověřenců z řad škol bezplatnou právní poradnu, v níž působí odborníci s rozsáhlou teoretickou i praktickou zkušeností.

Právní poradna pro školy se věnuje všem typům právních problémů, se kterými se vedení škol při své činnosti setkává.

Oslovit ji můžete na adrese skolavpravu@sms-sluzby.cz. 

Odpovědi na položené dotazy zpracováváme obvykle ve lhůtě 5 pracovních dnů.

Právní poradna pro školy je zajišťována ve spolupráci s AK Tycová a partneři.

skolavpravu@sms-sluzby.cz

Může pracovnice OSPODu bez vědomí nebo předchozího informování zákonných zástupců nebo zástupců školy přijít do školy a požadovat pohovor s dítětem v oddělené místnosti na půdě školy?

Ano, pracovnice OSPOD může v souvislosti s výkonem sociálně-právní ochrany dítěte přijít do školy a požádat o rozhovor s dítětem, aniž by o své návštěvě předem informovala zákonné zástupce dítěte, pokud je provedení rozhovoru ve škole s ohledem na okolnosti konkrétního případu odůvodněné. Zákon výslovně opravňuje pracovníky OSPOD navštěvovat dítě mimo jiné ve škole nebo školském zařízení a zjišťovat zde skutečnosti týkající se péče o dítě, jeho sociálních podmínek a chování (§ 52 odst. 1 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, dále jen „ZOSPOD“). 

Předchozí souhlas ani informování zákonných zástupců není podmínkou takového rozhovoru. Dítě, které je schopno formulovat své vlastní názory, má pro účely sociálně-právní ochrany právo tyto názory svobodně vyjadřovat, a to i bez přítomnosti rodičů nebo jiných osob odpovědných za jeho výchovu. Zákon navíc počítá i s tím, že se dítě může na OSPOD obrátit o pomoc bez vědomí rodičů (§ 8 odst. 1 a 2 ZOSPOD). Z tohoto důvodu může být v konkrétním případě právě rozhovor provedený bez předchozího vědomí rodičů nezbytný, například pokud OSPOD prověřuje podezření na ohrožení dítěte v rodinném prostředí. 

Stejně tak zákon nestanoví povinnost OSPOD svou návštěvu předem oznamovat škole. To však neznamená, že by pracovnice OSPOD mohla vstoupit do školy a odvést dítě k rozhovoru zcela bez vědomí školy. Při příchodu do školy se pracovnice OSPOD při výkonu svých oprávnění zpravidla prokazuje služebním průkazem a škola tak může ověřit, že se skutečně jedná o pracovníka oprávněného vykonávat sociálně-právní ochranu dětí (§ 52a odst. 1 ZOSPOD). 

Samotný rozhovor s dítětem přitom může proběhnout v oddělené místnosti bez přítomnosti pedagoga, vedení školy i zákonného zástupce. Takový postup odpovídá smyslu práva dítěte vyjádřit svůj názor svobodně a bez přítomnosti osob, jejichž přítomnost by mohla jeho vyjádření ovlivnit (§ 8 odst. 2 ZOSPOD a zpráva ombudsmana níže). 

Škola by tedy obecně neměla provedení takového rozhovoru podmiňovat předchozím souhlasem nebo informováním rodičů ani požadavkem na přítomnost zaměstnance školy. Je však namístě, aby si při neohlášené návštěvě ověřila totožnost a oprávnění pracovnice 


SMS ČR Vzdělávání
Vzdělávací kurzy
pro obce a školy
Na začátek stránky

Tyto webové stránky používají ke svému fungování soubory cookies.
Kliknutím na tlačítko "Povolit všechny cookies" nám umožníte použití cookies pro analytické a marketingové účely. Pokud chcete přijmout používání pouze nezbytně nutných cookies, klikněte na tlačítko "Odmítnout volitelné cookies". Kliknutím na odkaz "Podrobné nastavení" máte možnost si cookies nastavit podle sebe a případně vybrat souhlas k těm typům cookies, které nejsou nezbytné pro fungování webu.

Podrobné nastavení